Hur dominerande är Bitcoin i kryptoområdet?

Bitcoin är utan tvekan den dominerande cryptocurrency i det digitala tillgångarummet, men hur mycket av dess dominans är verkligt?

Hur dominerande är Bitcoin, exakt?

När Bitcoin Billionaire placeras mot alla andra kryptotillgångar ligger bitcoin på cirka 60 procent. Många analytiker anser dock att det inte är helt rättvist att placera det mot alla andra mynt eller tokens och att det bara bör placeras mot valutor som försöker sitt bästa för att vara legitima pengar eller som arbetar för att ersätta fiat. Visst att detta är fallet, skulle bitcoin dominans gå upp till 80 procent.

Jordan Tuwiner – investeraren av Real Bitcoin Dominance Index – föreslår att bitcoin’s marknadsdominans bör bestämmas genom att placera det mot alla andra kryptokurser som bryts eller byggs från grunden. En av de stora sakerna som han föreslår att göra för att uppnå ett korrekt förhållande är att kasta ut alla valutor som uppstod genom initiala mynterbjudanden (ICOs) eller genom tokenförsäljning. Detta skulle automatiskt diskvalificera populära stabila valutor som Tether med tanke på hur centraliserad den är.

Han hävdar:

Problemet med ICO: er är att de styrs centralt. Låt oss säga att ett bitcoinbörs släpper aktier lagligt genom ett symbol. Andra dominansindex skulle sannolikt inkludera det i deras index. Om så är fallet, varför inte inkludera hela aktiemarknaden? ICO: er eller aktier som är symboler försöker inte vara pengar, och bör därför inte mätas i ett dominansindex med bitcoin … Bitcoin tävlar som pengar och inte som en aktie eller ett symbol. Stabila mynt, medan de är lättare att överföra än normalt fiat i en bank, är fortfarande bara symboler som stöds av fiat. Mynt som inte använder ett bevis på arbete kan förutbrytas eller faktiskt inte vara knappa eftersom inget verkligt arbete krävs för att producera dem.

Enligt Jordans analys, skulle emellertid inte Ethereum behöva avskäras av all hänsyn? När allt kommer omkring kom ETH genom en symbolisk försäljning, men idag är det den näst största cryptocurrency med marknadsföring och den primära konkurrenten till bitcoin.

Skulle detta utesluta Ethereum?

Tuwiner säger att hans forskning banade vägen för att inkludera Ethereum av flera skäl, varav det främsta var hur stort det har blivit. Han nämner:

Det finns troligen hundratals om inte tusentals mynt på de flesta dominansindex som är konstgjorda uppblåsade … Inget av mynten som används i indexet är förutbrytat, förutom Ethereum. Det diskuterades om Ethereum skulle inkluderas, men vi lämnade det i slutändan eftersom det är det näst största myntet och används av människor som pengar. Det finns ett alternativ att slå på eller stänga av det eftersom kryptogemenskapen är uppdelad om Ethereum kan fungera som pengar.

Beviljat Ethereum utesluts från övervägande, bitcoin marknadsdominans skulle i slutändan ha skjutit upp till mer än 90 procent i skrivande stund.